Dezvoltare Personala

Critica e folositoare

Unii critica mereu si mereu. Este uneori dificil sa ii ai in preajma. Sa aruncam un ochi sa vedem ce inseamna abilitatea de a critica si cum poate ea fi folosita in mod constructiv.

Milioane de ani in urma, cu mult inaintea aparitiei comunicarii verbale, omul traia intr-un mediu in care pericolul era echivalent cu moartea. Si cea mai buna strategie ca sa il eviti era sa ii recunosti cele mai mici semne de aparitie. Orice creanga, piatra sau zgomot diferit era un potential dusman sau amenintare. Asa ca am dezvoltat o abilitate deosebita de a recunoaste si a separa ceea ce e familiar, iar o mica diferenta ne pune in fata unuia din cele 3 mecanisme de aparare: fuga, lupta sau blocaj. In comunicare putem recunoaste 3 tipuri de reactii in situatiile care ne scapa de sub si in care sunt activate mecanismele de stres. Atunci devenim agresivi, pasivi sau pasiv-agresivi.

Creierul nostru face mereu comparatii. Comparam mereu ceea ce vedem sau auzim in exterior cu ceea ce avem stocat in memorie: fie ceva din experienta personala, fie din experienta generatiilor anterioare si care acum o tratam ca experienta personala.

Imediat ce apare o diferenta intre ceea ce vedem si asteptarile nostre, reactionam intr-un mod destul de simplu si rapid: cautam sa ne readucem confortul prin corectia 'diferentei' - realitatea externa trebuie sa redevina la fel cu ceea ce avem noi in minte. Daca e la fel, suntem in siguranta.

Cele mai multe diferente le creeaza oamenii din jurul nostru. Ei fac mereu actiuni ale caror rezultate nu se potrivesc cu ceea ce avem noi in minte. Si asta ne creeaza stres. Iar raspunsul imediat este de a corecta. Si cum rezultatul e datorat comportamentului celuilalt, cautam sa ii schimbam comportamentul astfel ca rezultatele sa fie cu ceea ce asteptam noi. Si daca e asa, ne linistim.

E util sa ne dam seama ca in spatele criticismului se afla un mecanism pe care natura l-a desavarsit in milioane de ani: sa depistam cand apare ceva diferit. Putem deveni mult mai eficienti daca am putea evalua ca aceasta diferenta de cele mai multe ori nu reprezinta un pericol pentru noi, si sa ii acceptam consecintele, care in mod paradoxal ne pot aduce multe avantaje.

Astfel, de cate ori simti nevoia sa critici, mai intai:

- constientizeaza care e diferenta care te deranjeaza?

- evaluaza daca aceasta diferenta te poate pune in pericol real?

- daca nu, invata sa semnalezi ca tu vezi lucrurile in mod diferit, fara sa ataci persoana - focalizeaza-te pe comportamentul persoanei

- ofera detalii legate de cum vezi tu ca ar trebui facute lucrurile la un interval scurt de la eveniment

- valorizeaza experienta interlocutorului

- fii specific

Deseori credem ca a fi criticati inseamna automat disconfort. Dar impactul criticii depinde de cum descriem si interpretam critica decat de ceea ce ne cere.

Daca te gandesti acum la un moment specific cand ai fost criticat, ai fost furios atunci? Deprimat? Comentariile au generat o avalansa de ganduri si autocritica?

Ai mult mai multe modalitati prin care poti reactiona:

- primeste feedbackul ca pe un cadou

- verifica daca este rezonabil pentru tine sa faci schimbarea propusa

- este o fapta sau o opinie?

- solicita detalii despre ce ai facut specific

- intreaba si despre lucrurile pe care le-ai facut bine

- solicita sugestii de corectare a problemei

- multumeste

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6032  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1537  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2471  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1465  08.04.2016