Dezvoltare Personala

Fă-o ACUM ! Ce este amânarea?

Foarte simplu spus, amânarea este un comportament deliberat de a lăsa pe mai târziu activităţile pe care trebuie să le faci acum. Câte probleme îţi cauzează depinde în mare măsură de preţul pe care trebuie să îl plăteşti penru comportamentul prezent.

DE CE AMÂNĂ OAMENII

În primă instanţă, amânarea este un mecanism care oferă protecţie de o frică sau anxietate. Dacă ne uităm în detaliu, cineva pune deoparte o problemă care trebuie să o rezolve pentru că :

- problema îi determină anxietate deoarece e nevoie de un efort creativ pe care nu poate să îl facă

- lipsesc informaţii profesionale pe care nu le ai la un moment dat

- există eşecuri din trecut care reîntăresc imaginea negativă legată de abilitatea de a duce la caăat procesul de rezolvare de probleme sau, există sentimente de ruşine care au urmat unui eşec

Pe de altă parte, amânarea este un obicei rău. Sunt în general două cauze pentru astfel de comportamente. Unul este justificat de perfecţionism, inadecvare, sau frica de disconfort. Perfecţionistul rescrie la nesfârşit ciornă după ciornă, bineînţeles neîncadrându-se în timp.

Cel care se simte inadecvat "ştie" că nu are abilităţile necesare şi ca urmare caută să evite neplăcerea de îşi pune forţele la încercare.

Frica de disconfort sau eşec adesea paralizează şi nu te mai lasă să termini ce aveai de făcut.

A doua cauză a acestor comportamente este că ele au devenit ciclice. Să nu începi o sarcină neplăcută face ca atingerea obiectivului să devină din ce în ce mai dificilă. Anxietatea, frica şi sentimentul de inadecvare cresc prin ele însele şi evitarea îndeplinirii sarcinii reîntăreşte amânarea.

CICLUL AMÂNĂRII

    * STADIUL 1. "Voi începe mai devreme de data asta." [Dar încă nu e timpul.]

    * STADIUL 2. "Trebuie să încep." [Dar mai este suficient timp.]

    * STADIUL 3. "Ce dacă nu încep proiectul la timp?" [Sentimente de iminenţă a consecinţelor.]

    * STADIUL 4. "Ar fi trebuit să încep mai devreme." [A apărut sentimentul de vină.]

    * STADIUL 5. "Am dat telefoanele, am scris emailuri, dar proiectul…" [Cel putin am făcut ceva.]

    * STADIUL 6. "Niciodată nu am timp să ies să mă bucur cu prietenii." [Incerci să te bucuri de alte activităţi dar amânarea te opreşte să te relaxezi şi să se bucuri.]

    * STADIUL 7. "Hei, încă mai este timp." [Momentul adevărului se apropie. Eşti încă optimist.]

    * STADIUL 8. "Este ceva neînregulă cu mine." [Comentariile auto depreciative consolidează vina şi intensifică ciclul.]

    * STADIUL 9. "De ce să îmi bat capul - nu e nici o posibilitate să termin." [Alegerea e în final făcută. Fie califici activitatea că nu merită sau în final termini şi consideri că nu a fost aşa rău , "dar ar fi trebuit să încep mai devreme."]

    * STADIUL 10. "Nu am să mai fac asta singur niciodată." [Dacă preţul e suficient de mare, poţi face schimbări dacă nu reiei ciclul de la început.]

DE REŢINUT: pentru a relua de la început este nevoie de o mai mare energie decât prima dată pentru a susţine schimbarea.

CINEVA CARE AMÂNĂ POATE SĂ SE SCHIMBE?

Poate, dar citeşte ce e mai sus. Va necesita mai multă energie. Ce poate ajuta? Ai câteva indicii mai jos.

OBSERVARE

Primul pas este să admiţi că este o problemă. Dacă nu ştii că amâni, cum poţi să schimbi acest comportament? Al doilea pas este să monitorizezi acest comportament.

DIALOG INTERIOR POZITIV

Nu diminua eforturile făcute sau pe tine. Asta nu face decât să perpetueze ciclul. Etichetându-te ca neîndemânatec sau leneş, nu te ajută. Sarcina ta e să separi ceea ce faci de persoana ta. Adaugă afirmaţii motivatoare în gândurile tale.

FIXEAZA OBIECTIVE CLARE

Ce vrei să îndeplineşti? Ce ai nevoie ca să îţi atingi obiectivul? Fii specific. Adaugă detalii legate de timp. Cand obiectivul e mare,  planifică sub-obiectivele. Ce beneficii vei avea cand obiectivul e atins?

PRIORITIZEREA SARCINILOR

Scrie sarcinile zilnice care trebuie să le faci şi apoi ordonează-le după importanţă. Incepe cu capul listei în fiecare zi. Daca ultimul lucru pe lista nu e terminat azi, pune-l in capul listei de maîine -  dacă şi-a menţinut importanţa.  

ORGANIZEAZĂ-TE

Cumpără un calendar, "to do" list, sau un organizer. Foloseşte-le.

Înregistrează toate termenele limită şi datele la care trebuie făcute sarcinile.

Bifează ce a fost terminat.

Atribuie cel mai potrivit timp pentru fiecare sarcină.

Rezolvă sarcinile mai grele în momentele în care eşti mai alert.

Foloseşte post-it pe peretele din faţa locului de lucru ca să îţi reaminteşti de termene.

Pe măsură ce practici noile acţiuni, ele vor deveni comportamente sănătoase.

ANGAJAMENT

Scrie un contract în care te angajezi să faci ce ţi-ai propus.Semnează-l. Si mai mult: spune unui prieten sau supervizor despre angajamentul tău.

RECOMPENSEAZĂ-TE

Un comportament de tipul "fac chiar acum" va deveni o resursă importantă pentru tine. Serbează împlinirile, indiferent cât de mici. Asta te va duce la cele mari.

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6058  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1541  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2482  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1465  08.04.2016