Treptele schimbarii

Scriam in articolul precedent de una din certitudinile vietii noastre: schimbarea. Ceea ce este incert in legatura cu schimbarea este daca ea va avea loc in directia si la momentul dorit de constientul nostru. Iar pentru ca acest lucru sa fie posibil, ai de respectat niste criterii.

Aceste criterii sunt strans legate de pasii in care se face schimbarea:

I - nu esti interesat de schimbare

Probabil ca ai trait experienta in care cineva te bate la cap sa te schimbi. Insa sa schimbi doar de dragul cuiva nu e prea motivant. In acest stadiu oamenii nu au intentia de a se schimba in viitorul apropiat. Si asta nu pentru ca nu ar avea solutii, ci pentru ca nu au o problema. Aici ei ar avea nevoie de mai multa constientizare.

PRACTIC: Daca altii iti cer sa schimbi ceva cu toate ca tu nu ai nici un motiv, cauta sa discuti cu ei. S-ar putea sa afli informatii care sa te faca sa iti schimbi deciziile sau comportamentele.

II - iei in considerare schimbarea

In acest stadiu esti constient de dezavantajele starii prezente si de beneficiile pe care le vrei. Totusi iti este greu sa faci acest lucru. Inca nu esti decis. Ai nevoie de mai multa motivatie, incurajare sau informatie.

PRACTIC: Un prim pas este sa te informezi. Sa afli exemple ale unor persoane care au fost in situatia ta si au reusit. Din carti poti afla multe asemenea exemple. Sau sa vorbesti cu prietenii, sa te informezi pe internet, sa citesti o revista de specialitate, sa participi la traininguri si grupuri de dezvoltare personala. De asemenea, poti sa faci o analiza pro si contra mentinerii starii actuale si schimbarii, iar la sfarsit iti va fi mai clar si iti vei da seama daca vrei sa treci la actiune.

III - esti pregatit sa faci un plan

In acest punct esti decis sa treci la actiune, insa ai nevoie de obiective mai precise.

PRACTIC: Un plan prin care intentiile tale sa fie clare si reale. E ca un fel de contract cu tine insuti, in care sunt surprinse cele mai mici detalii. Este schita mentala a viitorului tau. Un plan de succes sau obiectiv include:

- ceva ce vrei sa faci,

- schimbari rezonabile ce sunt incadrate in timp,

- actiuni specifice

- mentinerea beneficiilor ce le-ai fi avut daca nu ai fi schimbat nimic

- sunt sustinute sau nu, sunt blocate sau nu, de factori majori exteriori

IV - esti pregatit sa actionezi

Acum esti gata sa transformi planurile in realitate. Insa noile abilitati nu iti sunt familiare si tinzi sa uiti ce ai de facut. De aceea e util sa gasesti metode de a-ti reaminti ce ai de facut.

PRACTIC: Iti poti planifica intr-o agenda ceea ce ai creat mental. Sau postit-uri puse in zona ta de lucru. Alteori te ajuta sa ai in jur prieteni sau familia pe care ii vezi facand acel lucru de care ai nevoie sa iti aduci aminte.

Atunci cand aceste lucruri sunt dificil de impartasit la serviciu sau in familie e util sa tii cont de acest aspect. Si sa iti planifici un timp in care sa negociezi cu familia, partenerii sau colegii de camera sa te sprijine. Din cand in cand (o data pe saptamana?) revizuieste-ti planul. Succesul este adesea reviziurea unui insucces.

V - mentii schimbarea

Aici probabil ai capatat deja obisnuinta noului comportament. Si esti deja stapan pe tehnicile utilizate. Ai incredere si poti face schimbarea permanenta. Pentru a continua trebuie sa folosesti in continuare tehnicile ce te-au ajutat, sa celebrezi succesul si sa previi recaderea.

PRACTIC: In loc sa te invinovatesti, adu-ti aminte ca ceea ce ai obtinut e doar un rezultat. Fa o analiza a acestui rezultat pentru a avea succes data viitoare:

- care sunt declansatorii acestei situatii?

- cum poti sa dai un raspuns diferit pentru a nu se repeta?

- ai nevoie de schimbari mai mici?

- cum iti poti adapta programul zilnic pentru a crea conditiile mentinerii schimbarii?

- poti elimina barierele sau tentatiile din mediu?

- ce recompense pot reintari schimbarea?

- ai nevoie de sfaturi sau suport profesionist?

Tot acest proces de schimbare il faci tu. O schimbare majora este compusa din altele mai mici. Iar in fiecare din ele esti mereu intr-o faza I. De aceea procesul poate fi accelerat prin feedback profesionist al unui coach, care iti poate reflecta ca o oglinda acea informatie care tie iti scapa si care te face sa te intrebi: am eu nevoie sa schimb ceva?

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6059  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1541  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2482  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1465  08.04.2016