Dezvoltarea competențelor de comunicare între medicii cu specializarea în stomatologie și pacienți

Sumar:

Proiectul a fost creat ca un răspuns la nevoile grupului activ profesional de medici stomatologi în domeniul comunicării cu pacienții, cu o atenție deosebită asupra pacienților care manifestă teamă față de intervenția medicală. Proiectul a început la 1 septembrie 2014 și se va încheia la 30 august 2016.

Obiectivul principal al proiectului este crearea programului de formare și metodologia – curriculum pentru stomatologi referitor la comunicarea cu pacientul, cu accent deosebit pe lucrul cu sentimentul de frică, prin activități de training și întâlniri de proiect în cadrul cărora vor avea loc: schimb de cunoștințe, experiențe și bune practici în domeniu folosind metode eficiente și inovatoare de training pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare între medicii dentiști și pacienți (cu atenție specială asupra pacientului cu teamă de intervenție medicală).

Grupul țintă al proiectului sunt dentiști activi profesional. Este un  grup specializat de profesioniști care după absolvirea studiilor au de-a face cu diverse situații specifice de pe piața muncii. Situația de pe piața europeană s-a schimbat, iar dentiștii se confruntă cu o problemă de schimbare a atitudinii pacienților, a nevoilor acestora, pacienții devenind mai exigenți. Acest lucru poate fi un obstacol serios în activitatea lor. Comunicarea cu un pacient are la bază un tip foarte specific de relație. Aceasta implică abilități de comunicare personale, cere un anumit nivel de empatie și, de asemenea, cunoștințe despre cum să ghideze conversația cu pacientul pentru a primi informațiile necesare și pentru a diagnostica o problemă în mod corect. Apoi, comunicarea în timpul tratamentului cu pacientul și, de asemenea, încurajarea pacientului pentru a continua tratamentul până la final sunt abilități de care medicii dentiști au nevoie.

Rezultatul proiectului va fi un program de formare inovator cu metodologia aferentă, complementară sistemului educațional în domeniul pregătirii medicilor stomatologi. Programul este axat pe comunicarea medic dentist-pacient, cu accent special pe lucrul cu pacienții cu teamă de intervențiile medicale. Programul și metodologia vor fi pregătite de echipa de experți în psihologie , experți în tratarea sentimentelor de frică și fobie, în strânsă colaborare cu medici stomatologi. Programul va fi implementat cu ajutorul unor tehnici avansate de comunicare. Acest program de instruire va corespunde nivelului 8 din Sistemul European al Calificărilor.

Detalii suplimentare: 

www.comdent.co