NLP Professional

Si totusi ce este NLP?

Am primit acesta intrebare la unul din cursurile introductive NLP - NLP Start.

Fata de anul 2001 cand un prieten mi-a spus ca invata la Master ceva interesant numit NLP, si am inceput sa caut informatii despre NLP si nu am gasit mai nimic pe net, acum exista o abundenta de aplicatii, definitii, asociatii si practicanti. Fiecare cu parerea si interpretarea personala asupra ce inseamna NLP.

Vorba aia: ”pentru cine e mester cu ciocanul, totul este un cui”. Si cum la multi exista o mare nevoie de a prezice sau de a controla viitorul, o tehnica de comunicare ”sigura” nu poate fi decat binevenita. Asadar, NLP este ”un domeniu de sine stătător, de modificare a comportamentului şi de eficientizare a comunicării”.

Pe de alta parte, "NLP se ocupa cu dezvoltarea personala". Tehnici magice care actioneaza rapid iti pot oferi o viata la ”adevaratul potential”. Chestiunea e ca marketingul persuasiv nu e totusi NLP.

Pentru cine vrea sa se puna in siguranta la adapostul unei teorii atotcuprinzatoare ”NLP este o sinteza unica dintre psihologie, hipnoza, lingvistica si cibernetica.”

Sa nu mai vorbim de potenta NLP: e bun la toate - de la psihologie si psihoterapie, trecand prin management si eficienta in afaceri si ajungand la seductie rapida.

Si totusi ce e NLP?

Sunt 2 definitii de la care trebuie de pornim:

1. Studiul structurii experientei subiective.

2. O atitudine si o metodologie care au lasat in urma lor un set de tehnici.

O atitudine de curiozitate in fata necunoscutului, subiectivitatii experientei umane. O subiectivitate careia cautam sa ii descifram tiparele si structura prin procesul numit modelare.

Creatorii NLP s-au orientat de la bun inceput pentru a modela experiente subiective de succces. Rezultatul fiind corpul de tehnici care ne conduc rapid la obtinerea de rezultate. Tipic pentru NLP este orientarea catre aspectele neuro - lingvistice ale aceste experiente subiective si a tiparelor in care se desfasoara.

Modelele initiale de excelenta au fost a 3 terapeuti. Insa NLP nu este terapie. NLP poate fi insa o abordare care poate fi extrem de utila in procesul terapautic.

Alte modele de excelenta care au fost de interes pentru practicantii NLP au fost din management, vanzari, prezentari publice, sport, metode de vindecare netraditionale - si in general oriunde cineva a obtinut rezultate diferite.

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6054  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1541  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2482  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1465  08.04.2016