All Posts Blog: Catalin Zaharia

Lean Talent: Agilitate pentru Sustenabilitate

Îți amintești sentimentul de ușurare pe care l-ai avut atunci când ai trecut un examen cu nota dorită? Sau atunci când ai predat un proiect la care ai lucrat mult timp.

În contrast este momentul în care nu ai obținut nota pe care ți-o doreaila examen. Sau, când nu ai reușit să predai proiectul. Ai simțit tensiune și disconfort.

A fi agil înseamnă a reacționa la timp la mediul în care te afli. Trebuie să îți antrenezi capacitatea de a îți focaliza anteția toate simțurile și gândirea pentru a te adapta la situație. Astfel încât să îți poziționezi comportamentul și limbajul, schimbându-ți în mod conștient cursul acțiunii. Agilitatea este ușor de înțeles atunci când te gândești la sport. Dar acum haideți să previzualizăm modelele disponibile pentru a o înțelege din perspectiva minții.

Stress, Strain, Solutions

Stress, încordare și căutare de soluții ....
Pandemia Coronavirus (COVID-19) care ne înconjoară zilele acestea solicită răspunsuri radical diferite de ceea ce ne-am obișnuit până acum. Unele țin de acțiuni concrete medicale sau economice. Sunt mulți profesioniști care se ocupă deja (vom analiza în viitor dacă au avut cea mai bună abordare). 
Însă răspunsul extern e mediat permanent de „jocul interior” pe care îl are fiecare din noi. În situații de criză tendința de a apela la ”șabloane de acțiune” din trecut va aduce la pachet unele funcționale pentru situații noi și cu unele disfuncționale. Acestea din urmă sunt seturi mentale asociate cu un stressor estern și vor avea impact în logica pe care o asociem evenimentelor, ceea ce resimțim emoțional sau un stress 'tăcut' reflectat în corp prin diverse somatizări. Hans Selye, M.D. numește acestă din urmă reacție Strain, încordare. 

Rezultatele conteaza. Cu stres sau fara stres?

Pentru a ajunge la un rezultat trebuie sa faci anumite actiuni. Ca sa stii care sunt cele mai potrivite actiuni, ai nevoie sa gandesti cum e mai bine sa procedezi.

Si aici vine  intrebarea: ce si cum sa gandesti astfel incat sa procedezi corect si sa ajungi la rezultatele pe care ti le doresti?

Desigur, sunt multi factori de luat in calcul...

Comunicarea la birou

Cu toate că organizaţiile fac eforturi vizibile pentru a îmbunătăţi comunicarea, numeroşi angajaţi se plâng în continuare de deficienţe în comunicare...

Unul din motive constă în faptul că mulţi consideră comunicarea o abilitate de la sine înțeleasă. De fapt toţi ştim să vorbim, nu-i aşa?!

Deși se organizează multe traininguri pe această temă, sentimentul comun al multor angajaţi e că nu sunt ascultaţi, că ceea ce spun nu e auzit şi luat în seamă. Pe de altă parte, managerii consideră că fac mari eforturi pentru a transmite mesajele conducerii către colegi astfel încât ele să fie bine înțelese.

Este comunicarea slabă sau mai degrabă astfel o percepem?

Stiinta Complexitatii, o stiinta putin cunoscuta?

Ştiinţa Complexităţii, o ştiinţă puţin cunoscută?

Sunt de notorietate azi aplicaţii ale studiilor privind Complexitatea precum:

-   Miniaturizarea antenelor pentru telefoanele mobile prin aplicarea geometriei Fractale (antene fractale) - aplicaţie Motorola,

-   Diagnosticul precoce al cancerului prin analiza fractală a tumorii, efectuată de un calculator neuronal - primul brevet în domeniu obţinut de Health Discovery Corporation,

-   Resuscitarea netraumatică a infarctului de miocard prin tehnologia oferită de „controlul Haosului”- aplicaţie Philips

-   Transmisia supersecurizată a informaţiei prin sincronizarea oscilatoarelor haotice (comunicare prin „haos”)- tehnica militară,

-   Evaluarea şi îmbunătăţirea performanţei în organizaţii prin aplicarea tehnicilor şi metodelor de simulare şi măsurare specifice paradigmei Complexităţii – consiliere în Resurse Umane ale unor firme prestigioase precum PriceWatherhouseCooper.

Definirea obiectivelor: așteaptă-te la succes!

Creierul este cel mai puternic computer de pe planetă. Are capacitatea de a procesa informaţiile cu o viteză incredibilă. Aproape totul în organism este dirijat din creier. Acţiuni ca respiraţia, bătăile inimii, circulaţia sângelui sunt doar câteva exemple ale modului în care se realizează acest lucru în mod inconștient. Bineînțeles, acest puternic instrument are capacitatea de a crea efecte şi în afara corpului. Cum afectează acest lucru atingerea obiec ...

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6169  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1558  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2518  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1469  08.04.2016