Angajatii motivati performeaza!

 

A avea angajati motivati a devenit o necesitate pentru orice companie. Mai mult decat atat, capacitatea de motivare este considerata o abilitate fara de care un manager nu-si poate indeplini eficient rolul iar o companie nu poate functiona corect si sanatos. 

De ce ne exprimam atat de categoric? Pentru ca angajatul nemotivat este mai ineficient si mai neperformant decat cel slab calificat sau decat cel cu o atitudine neproductiva. O persoana nemotiva sau, si mai trist, demotivata este un factor de dezechilibu intr-o echipa si un "model"  pe care nu ni-l dorim. 
Odata clarificat ce nu ne dorim. cum facem sa avem angajati motivati?


Sunt de luat in calcul cel putin doua aspecte:
1. sa angajam oameni motivati si care se mentin motivati. Dar, cum stim care sunt acei candidati pe care in timpul procesului de recrutare ii gasim motivati si, totodata, stim ca avem sanse foarte mari sa ramana motivati, indiferent de cultura noua cu care vor da piept? 
Aici este vorba despre oameni care se automotiveaza si care nu au nevoie de recompense din partea organizatiei sau de incurajare de la manager ori din interiorul echipei pentru a performa. Sunt acei oameni care se motiveaza prin propriile actiuni, decizii si rezultate si care au energie sa continue in orice situatie. 
Din fericire, acesti oameni reusesc de cele mai multe ori sa fie "contagiosi" si sa devina leaderi informali foarte eficienti. Angajatul motivat poate aduce unei companii beneficii spectaculoase.


2. sa investim in dezvoltarea angajatilor, acolo unde acestia au nevoie, astfel mentinand si ridicand nivelul de motivare. Investitia in oameni trebuie sa fie in prim planul strategiei unei companii, aspect cu care top managerii sunt de acord in ultima vreme. 
Dar, unde anume si cum sa investim in oameni? 
De exemplu, o decizie de a imbunatati vanzarile unei companii printr-un program de training intensiv adresat tuturor fortelor de vanzari poate fi o investitie total ineficienta. Si, trebuie sa fim de acord ca este un tip de investitie foarte "la moda" care consuma mare parte din bugetul de dezvoltare. 
De ce este ineficient? Pentru ca nu stim concret ce anume au nevoie consultantii de vanzari pentru a fi mai buni. Si, cu siguranta, nu au cu totii aceleasi nevoi specifice. Posibil ca o parte dintre ei sa nu se regaseasca in acest job sau sa nu le placa, altii pot avea dificultati de pozitionare fata de client, sau lipsa de incredere in sine.


Solutia care face investitia eficienta este dezvoltarea competentelor individuale pe baza factorilor de succes.

In ambele cazuri, fie ca vorbim de recrutarea unor oameni motivati, fie ca este in discutie investitia in oameni in sensul dezvoltarii acestora, estimarea potentialului candidatilor sau al angajatilor este reteta de succes.

Noi facem acest lucru asa: Recrutare

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6031  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1537  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2471  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1465  08.04.2016