Dezvoltare PersonalaCoachingAbilități Profesionale

Stress, Strain, Solutions

Stress, încordare și căutare de soluții ....

Pandemia Coronavirus (COVID-19) care ne înconjoară zilele acestea solicită răspunsuri radical diferite de ceea ce ne-am obișnuit până acum. Unele țin de acțiuni concrete medicale sau economice. Sunt mulți profesioniști care se ocupă deja (vom analiza în viitor dacă au avut cea mai bună abordare). 

Însă răspunsul extern e mediat permanent de „jocul interior” pe care îl are fiecare din noi. În situații de criză tendința de a apela la ”șabloane de acțiune” din trecut va aduce la pachet unele funcționale pentru situații noi și cu unele disfuncționale. Acestea din urmă sunt seturi mentale asociate cu un stressor estern și vor avea impact în logica pe care o asociem evenimentelor, ceea ce resimțim emoțional sau un stress 'tăcut' reflectat în corp prin diverse somatizări. Hans Selye, M.D. numește acestă din urmă reacție Strain, încordare. 

Stressul deobicei este o reacție  care face apel la un tipar intern de senzorial și logică distorsionată. Încordarea, strain, este deobicei asociată cu menținerea unui tipar de stress chiar în situația când evenimentele externe nu ar justifica o reacție de stress.  
Ceea ce știm din evaluări făcute în legătură cu angajații High Potential în parteneriat cu IMDE Swiss este că strategia internă în situații de stress are impact direct în mecanismul de luare a deciziilor, în stilul de comunicare și relaționare cu angajații sau gândirea strategică legată de viitor.  La acestea am făcut referire în articolul din Revista Cariere.

Prezentul și viitorul arată și va arăta diferit față de ceea ce știm astăzi. Modul de relaționare, felul în care muncim, ce luăm în considerare când decidem sunt doar o parte din ceea ce ne va forța să fim puși în fața unui peisaj cu totul nou. Iar acestă noutate cu schimbări frecvente cel puțin o perioadă vor pune experiența în parametrii de criză. Vom asista cu toții la același "peisaj" în schimbare însă răspunsul intern și extern va fi diferit. Pentru unii anticiparea consecințelor este deja copleșitoare. Însă cei mai mulți vor conștientiza în lunile și anii ce vor urma. 

Soluții? Pentru cine a avut deja „șansa” unei crize personale puternice în care a exolorat ce trebuie să facă cu sine în asemenea situații este posibil să fie mai simplu, cu toate că nimeni nu e ferit de experiența crizei actuale. Pentru cei care au constatat că brusc le-au scăzut veniturile, au o boală în timp ce sistemul de sănătate are limitari de resurse, li s-a prăbușit afacerea sau pierd locul de muncă probabil vor avea nevoie de ajutor extern: familia, resurse puse la dispoziție de stat și suport psihoterapeutic când e cazul. 

Însă vor fi și categorii care nu vor fi personal în situație limită însă se vor cronfunta în lunile și anii care urmează unei crize care să sperăm că va fi trecută cu costuri cât mai mici și în timp cât mai scurt. Însă expunerea la stimulul stressor va fi prezent și el va putea fi amplificat dacă „programul” inerior al fiecăruia este setat să creeze încordare corporală, distress emoțional sau gândire distorsionată. Modele din Teoria Coplexității și a Sistemelor Dinamice Nelineare ne arată că pentru o schimbare cu succes instabilitatea critică este o condiție necesară. Dar nu și suficientă. Riscul este blocajul în această etapă cu haos extern și intern. 

Abilitatea principală necesară pentru ieșirea din această etapă cu multă instabilitate externă este cea de eliberare de percepții interne și renunțare deliberată la comportamente și stil de viață. Altfel există ricul propagării într-o instabilitate internă cronică. Aceasta se va face mai simplu prin înțelegerea verigilor de gândire și simțire care au cuplat până în prezent realitatea externa la cea internă. Unele verigi au caracter potențator, însă cele limitative sunt in special acționate în situații de criză.   
  
Apoi va fi disponibilitatea de a traversa o perioade fără a avea pretenția că va ști cum arată viitorul. În a intra pe un nou tipar de decoperire a realității imediate pe care să o transforme în soluții locale. Disponibilitatea de a fi deschis unor direcții de dezvoltae a omenirii neimaginabile până acum.

Pentru traversarea acestor etape am pus la punct pentru persoane fizice programul Online Personal cuplat cu Analiza Profilului de Stress 

Stress Profile

 

Catalin Zaharia
 Mind Master
 22  3400  26.03.2020
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1252  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  1453  22.05.2018
Mind Master
 Mind Master
 2  1323  20.04.2015