NLP ProfessionalNLPt

NLP Leadership Summit 2018

NLP Leadership Summit 2018 s-a încheiat de curând. 75 de lideri, cu cel puțin 15 ani experiență în formarea NLP au participat pentru a clădi un viitor mai bun acestui domeniu de studiu și aplicații. Prima mea participare (Cătălin Zaharia) a fost in 2016, fiind primul formator NLP invitat din România.

 

NLP Leadership Summit 2016

 

 

The NLP Leadership Summit a început în 2012 ca un experiment pentru a răspunde la întrebarea: putem noi, cei care suntem în domeniu de cel puțin 15 ani ca formatori sau lideri, să ne strângem împreună ca să explorăm viitorul pe care dorim să-l creăm? A început în Londra în timpul Conferinței NLP deoarece majoritatea formatorilor NLP se întâlnea acolo de mulți ani. Au descoperit că toți aveau o viziune comună despre calitate, credibilitate, standarde etc.

Doi ani mai târziu s-a făcut un pas îndrăzneț și s-a convenit să ne întâlnim 3 zile pline într-un Summit în cadrul căruia să abordăm problemele comune cu care ne confruntăm cu toții.  Planificat în 2014 el s-a întâmplat apoi în 2016 în Alicante, Spania (http://nlpleadershipsummit.org/spain-2016/). Cei prezenți am considerat că experiența trăită acolo ne-a îmbogățit semnificativ, astfel încât am planificat un alt Summit de 3 zile în 2018. De data aceasta ne-am dublat prezența și extins către multe alte țări — 23 în total. 

 

 

În 2018 la Summit au fost reprezentate și 14 Asociații Naționale și Internaționale NLP.  Am avut alături unul dintre cei trei fondatori, Frank Pucelik, doi dintre primii colegi care au contribuit în prima generație la dezvoltarea NLP - Robert Dilts și Terrace McClendon, precum și alți câțiva ce au fost implicați în NLP chiar de la sfârșitul anilor ’70 și în anii ’80. http://nlpleadershipsummit.org/spain-2018/

Ce a remarcat, cred, toată lumea a fost calitatea participanților, precum și viziunea comună și valorile împărtășite de noi. Am ținut ceea ce se cheamă colocviu - o conversație ghidată care să ne permită să ne înțelegem și să ne apreciem reciproc mai mult. Scopul nostru era și este simplu — să ne asociem unii cu alții.  Și totuși cu toții avem această viziune: ca într-o zi să avem un organism unit, internațional, o organizație-umbrelă care să ne poată coordona eforturile, să ne permită să facem mult mai multe împreună decât singuri sau separat și să avem o cale prin care să încurajăm conformitatea cu standarde etice și de formare.

Ce a reieșit la Summit de această dată?  Similar cu Summit-ul anterior, au fost organizate diverse grupuri de lucru pentru a lucra pe teme variate — standarde, etică, răspuns din partea mass-media, tehnologie, NLP a-patra-generație (suntem în prezent la a patra generație), calitatea de membru, schițare de idei pentru un organism internațional etc.

Un interes deosebit a fost acordat grupurilor de lucru legate de definirea unor standarde agreate de întreaga comunitate NLP pentru a se alinia formărilor profesionale. Un alt grup de lucru a fost legat de cercetarea în NLP şi colectarea evidenţelor pentru funcţionarea lui la standardul de cercetare de tip A. Au fost grupuri de lucru pentru utilizarea NLP ului în educaţie şi cooperarea cu societatea.

 

Ceea ce dorim în final este să creăm un organism-umbrelă internațional care să cuprindă toate asociațiile.  Acest lucru ar fi trebuit făcut acum 40 de ani dar nu a fost făcut.  Și simțim cu toții că a venit vremea să remediem acest lucru. Așadar, un alt grup de lucru a fost derulat pentru crearea unei organizaţii-umbrelă internaţionale care să cuprindă toate formările NLP prin efortul lui Jaap Hollander. S-a creat un sondaj care a îndeplinit standardele modelului de cercetare DELPHI POOLS astfel încât să se clarifice diversele definiţii ale NLP ului şi metodelor utilizate. 

Spre deosebire de atâtea alte întâlniri la care participăm cu toţii, în cazul unui grup de lideri orientați pe acțiune există deja şi lucruri duse la bun sfârșit. După cel de-al doilea Summit, avem creat un website, www.nlpleadershipsummit.org.  Avem  stabilit un proces pentru cei recunoscuți ca „lideri” în domeniu care se pot asocia descrierii și valorilor NLP și care au minim 15 ani de recunoaștere ca „lideri”, să fie bineveniţi la Summit. Gândurile și reflecțiile adunate în urma Summit-ului din 2016 au fost colectate într-o carte pe care o poți descărca de aici în mod gratuit - click aici. Una asemănătoare va fi creată în 2018.

Următorul Summit va fi de 3 sau 4 zile, între 9-12 ianuarie 2020 și, dacă nu găsim alt loc, vom reveni în Alicante, Spania.  Dar sunt sigur că în viitor vom avea Summit-ul găzduit în diverse locuri de pe întreaga planetă.Ş i că vom fi din ce în ce mai mulţi. 

 

 

 

 

 

 

Catalin Zaharia
 Mind Master
 23  6051  01.05.2021
Lucia Manole
 Mind Master
 6  1541  08.07.2015
Mihaela Zaharia
 Mind Master
 5  2482  06.01.2020
Mind Master
 Mind Master
 2  1465  08.04.2016